25 augusti 2014

"Det perfekta löpsteget" har....

.....jag börjat jaga! Första lektionen avklarad på kursen med samma namn ledd av författaren till boken som också har samma namn :-)

1 timme och 15 minuter i Skatås tillsammans med 6 personer till som har samma mål som mig, att slipa på sitt löpsteg för att komma framåt snabbare och lättare. Att utvecklas i löpningen!
Det var sjukt roligt och hjärnan gick på högvarv på bussen hem för att memorera övningar och känsla. 
Vi började med att värma upp och att bli filmade. Sen följde diverse övningar med fokus på att trycka fram höften så att kroppstyngden driver framåt. Freefall running! SÅ häftigt när övningarna gör att man känner det så tydligt! Känner känslan av hur lätt ett löpsteg kan vara!:-)
Vi tittade på det han filmade och analyserade i slow motion allas löpsteg och vad var och en behöver fokusera på. "Det syns att du springer långa lopp" sa han "men det kan bli ännu bättre"
"Vilken tur!" var min spontana kommentar. 
För jag vill ju lära mer och bli bättre! Jag ser redan fram emot nästa måndag:-)



23 augusti 2014

Sommar, sol och...... varmt!!!!!


Sommar sol och semester, ja så klart man vill ha värme!! Och det fick vi ju med besked denna sommar! Underbar semester med badkläder på från morgon till kväll. Men....det där jag tänkte innan semestern, att jag skulle hinna träna så mycket det var inte det lättaste. Försökte hitta tillfällen när det inte var extremt varmt, tänkte att det kommer snart lite svalare dagar för långpass, men när det inte gör det, när temperaturen stannar på över 30 grader det är då man bara får bestämma sig! Klockan på ringning trots att det är semester och iväg innan alla vaknar och innan det blir för varmt. 
Det blev ett varv runt sjön vid stugan i Dalarna, det är 23,4 km och visst var det varmt även denna tidiga morgon. Visst är det också lite extra slitsamt när man går tom sista kilometrarna eftersom frukosten bara bestod av en halv banan, men oj så bra jag mådde sen!!! Kändes SÅ bra att springa långt igen! Jag fantiserade om gröten med massa kanel och om den goa ostmackan med tomat på, och om kaffe.....Tanken på vad som väntade tog mig runt med ett snitt på 5.55 min/km. Fortfarande för snabbt för distanspass enligt de proffsråd jag fått men det är så svårt att dra ner mera....
Förutom det långpasset fick jag ihop några kortare rundor på runt 7 km i gassande sol, några pass med intervaller och lite styrka i naturen. Och så simning då....pust......simningen som jag ventilerade i förra inlägget.....:(
Första dagarna på semestern var vi i norska fjällen och där blev det ett par rundor på fjället men det förtjänar en egen spalt:) 
Det finns en stor fördel med att köra styrka utomhus och det är att man kan variera sin omgivning och sina redskap. Denna bänk av sten vid stugan är perfekt! 

När semestern var över läste jag en intressant artikel om nyttan av att träna i värme. Om jag läst den innan, hade den sporrat mig att trotsa värmen oftare då? Ja förmodligen.....så jag tar med mig vetskapen till nästa sommar och till utlandssemestrar där det är varmt!
Kroppens temperatur ligger ju normalt runt 37 grader men när man springer ökar cellernas energiproduktion och kroppstemperaturen stiger. Det finns några olika sätt för kroppen att göra sig av med värmen varav svettning och konvektion är de mest effektiva. Konvektion betyder att blod skickas inifrån kroppen ut till huden. Ju mer man tränar i värme desto bättre blir kroppen på dessa funktioner. Man börjar svettas snabbare och bättre för att hjärnan kan förutse att temperaturen kommer att stiga samt att blodvolymen ökar. 
Större delen av blodet rinner utefter kroppen vilket innebär att musklernas tillgång till syrerikt blod minskar och ju mer värme som måste avges, desto mindre syre till musklerna. Det är de röda blodkropparna som binder syret men dessa behövs egentligen inte för avkylningen utan det är blodplasman som mest är vatten och näring som sköter det. Inte ens hjärnan kan skilja dessa två åt men det positiva när man tränar i värme är att blodplasman ökar vilket i sin tur ökar hjärtats slagvolym och ger en högre VO2Max (syreupptagningsförmåga) vid ansträngning. Man har sett att plasman kan öka med så mycket som två liter och sannolikheten att prestandan ökar oavsett värme är då stor. 
Ett bättre blodflöde minskar hjärtfrekvensen och den ökade slagvolymen (mängd blod som pumpas ut från aortan från vänstra kammaren) bidrar till att stressen på hjärtat minskar. 
Studier har visat att kroppen mår bäst om den stressas lite lagom vid träning. När kroppen är lagom uttorkad, lagom överhettad och tränar på lite lagom hög höjd leder det till att man presterar bättre när det verkligen gäller. Om kroppen alltid får exakt det den behöver så behöver den inte anpassa sig och man utvecklas inte. Det är samma sak med hjärnan, när den inte behöver anpassa sig krymper den. och det är när man börjar ge efter för det som är jobbigt och nytt som man börjar åldras. 
Så..... på med massor av kläder så ni blir varma och ut och rör på er i höstsolen när den kommer till oss och glöm inte......var alltid öppen för nya utmaningar! :)

Ha en gooooo helg :-)